Czy wiesz, że rolnictwo ekologiczne to najbardziej prośrodowiskowa metoda produkcji rolnej. Polega na stosowaniu metod uprawy, których celem jest produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów.
Czym jest rolnictwo ekologiczne
Rolnictwo ekologiczne to zrównoważony system produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa. Głównymi celami rolnictwa ekologicznego jest: utrzymanie wysokiego poziomu próchnicy w glebie, samowystarczalność paszowa oraz nawozowa a także równowaga biologiczna.
Produkty rolnictwa ekologicznego trendem światowym
Produkty rolnictwa ekologicznego są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. Można śmiało podkreślić, że rolnictwo ekologiczne jest trendem światowym – wyraźnie zaznaczyła to Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i w strategii „Od pola do stołu”. Wśród najważniejszych celów strategii unijnych można wymienić redukcję zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów oraz osiągnięcie do 2030 rok większego udziału powierzchni upraw rolnictwa ekologicznego, który średnio dla całej Unii Europejskiej powinien wynosić 25%.