Pod koniec marca prowadzone były zasiewy roślin strączkowych na polach doświadczalnych w Sielinku. Rośliny strączkowe, inaczej motylkowe grubonasienne, należą do rodziny bobowatych. Uprawiane są częściej na nasiona niż dla zielonej masy. Nasiona wykorzystywane są głównie w celach paszowych, ale również w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Uprawa gleby
Agrotechnika roślin strączkowych nie jest wcale trudna, ale wymaga praktycznej znajomości podstawowych zasad jej uprawy. Dzięki aktywnej symbiozie z bakteriami brodawkowatymi wiążą wolny azot atmosferyczny, który wraz z resztkami pożniwnymi pozostaje w glebie, polepszając jej żyzność i właściwości fizyczne.
Pierwszym etapem było odpowiednie przygotowanie stanowiska. Do tego został wykorzystany ciągnik z agregatem uprawowym. Zabieg ten miał na celu wyrównanie powierzchni oraz przesuszenie stanowiska. Po odpowiednim przygotowaniu został przeprowadzony siew.
Siew dostosowany do gatunku roślin
Na początku nastąpiło odpowiednie przygotowanie siewnika, czyli ustawienie głębokości oraz ilości wysiewu nasion. Siew był prowadzony na głębokość 4-6 centymetrów w zależności od gatunku roślin. Ilość wysiewu natomiast ustalona była w oparciu o parametry odmian poszczególnych gatunków. Parametry te to masa 1000 nasion oraz zdolność kiełkowania.
Ostatnim etapem niezwiązanym bezpośrednio z siewem było zabezpieczenie zasianych odmian siatką w celu uniemożliwienia zniszczenia plantacji przez dzikie zwierzęta.